dijous, 24 de març del 2011

On compra Ca l'Ignasi ?

Hola companys, amics, clients i famílies diverses, aquesta pregunta bé donada per la trucada que m'ha fet una empresa italiana de productes elaborats amb tòfona blanca i negra i que m'ha donat per rumiar aquest post després de contestar molt amablement que no gastem productes foranis ja que utilitzem els del pais com a Itàlia fan els de Slow Food. La senyora m'ha entès perfectament i hem xerrat una bona estona sobre aquest fet. A Itàlia i França són els reis d'aquest pensament per això aquesta empresa que em trucava sobretot està focalitzada a Espanya i especialment a Catalunya on som la seva sorpresa. Jo li he explicat que si els productes italians funcionen tant bé a casa nostra és per què aquí les empreses alimentàries no han posat al dia la seva imatge, i preu per preu, els italians dominen mes això del disseny d'envasos i triumfen allà on van, que la gent compra pels ulls, senyors!!
Exemples:

Heu vist algun pot de sofregit de macarrons com s'ha fet aquí sempre?
Alguna llauna de fricandó amb bolets ben presentada?
Algun romesco de qualitat contrastada i ben presentada?
Algun vi d'agulla amb cara i ulls i no els italians que amb bona imatge valen 3 €?
I així amb pastes, galetes, formatges, olis; si que és veritat que es fan esforços per part de molts artesans de posar-se al dia però estem lluny encara de canviar les maneres de comprar de molta gent d'aquest pais que segueixen preferint comprar les cosetes foranies que les del pais.

Tornem al tema que obre el post que si no m'envalo i no hi ha ningú que m'aturi.....
Us explico més interioritats de casa nostra:
Ja fa anys (gairebé 20) que a casa utilitzem aquesta premisa; quan havia regentat una fonda al poble ja feiem cosetes...., que no era altre que utilitzar tot allò que ens oferia la gent del pais per davant del que vingués de fora, us ho explico amb un llistat de productes per poble, sub-comarca i comarca.
Productes fets o recollits a Cantonigròs (300 habitants):
Pilota rostida
Botifarra negra, de perol i d'ou
Botifarra amb tòfona
formatge de vaca, cabra i ovella
patates del Bufet blanc, Cannabec i Red Pontiac
cebes
maduixetes
fetges d'ànec
cuixes i magrets d'ànec
ous de tres llocs diferents
tomàquets
mongetes petites i del ganxet
bolets del temps
carbasses de crema, carbasses de cabell d'àngel
becades
carbassons
raïm
xai
mores d'esbarzer
cols d'hivern
cansalada
codonys
herbes: farigola, romaní....
Productes fets o recollits al Collsacabra: 4 pobles i 2.500 habitants aprox.
Pa i coques tot cuit amb forn de llenya
mel
pomes
mongetes del ganxet
patates del Bufet negre
tòfona d'estiu i tòfona d'hivern
tomàquets
maduixetes
castanyes
bolets del temps: (múrgules, camasecs i moixernons a la primavera; ceps, ous de reig, sabateres, fredolics, pinenques, cames de perdiu, peus de rata, carlets, llanega blanca i negra, rossinyols, trompetes, llengües de bou, camagrocs i altres més minoritaris....)
verdures d'estiu segons disponibilitat i d'hort ecològic.
xai
codonys

Què comprem que estigui produit a Osona? Llonganisses, embotits variats, carns de porc, pollastres de pagès, verdures en temporada, algunes d'horts ecològics, bolets, farines, carn de xai, formatges de llet crua de vaca i cabra, (Tona, Muntanyola, Centelles... ), pastes (macarrons, galets, etc...), cervesa del Montseny, ratafia i vins d'Osona, nata de vaca i iogurts, xocolata de Gurb.
Què comprem que estigui produit a La Garrotxa? Pa de fajol, pa d'Hostalets, pa ratllat, farina de fajol, verdures del temps de Batet, sobrassada, llardons, mel d'Ogassa, cervesa artesanal, coca de llardons, tortell d'Olot, anous, pomes, ous, formatges de la Vall de Bianya, xai de Tortellà, embotits, ratafies, iogurts, flams, i altres que ara no em venen al cap

I no us parlo del que comprem al Ripollès, Pla de L'Estany, Baix i Alt Empordà, Berguedà....

Si, fem una cuina on el producte que ens envolta ens condiciona, és veritat, però és així com ho volem fer.
Jo he anat a estudi amb gent molt bona i de tendències molt diverses (Cala Montjoi, Calldetenes, Bcn...) però el que realment em fa disfrutar a la cuina és la diversitat que m'envolta i que us puc explicar no en paraules sinó en plats.
Què aconseguim més? donar vida a molt petit productor amb preus justos (s'ha de donar vida a qui et dona vida) per què aquest no baixi la qualitat d'allò que fa i nosaltres tenir un producte únic, proper, natural i lluny de productes industrials estandaritzats de grans superficies.
Molts de vosaltres feu 200 quilòmetres per venir a dinar a casa, és just que jo m'espavili a posar-vos al plat tot allò que tinc a ma de temporada i us fem passar una bona vetllada, oi?
Doncs per això estem i ens agrada estar-hi !!

Ignasi

2 comentaris:

  1. Clar i català, ben dit i en poques paraules. No es pot ser més sincer, Ignasi. Gràcies per ser com sou. I desig de que amb aquests pensaments tan racionals i pràctics cada cop al país em siguem més.
    Toni Carrasco, Centelles

    ResponElimina
  2. Bona filosofia i bona posada en pràctica. Cal estimar la terra i el territori que ens envolta, doncs és el nostre!

    ResponElimina