dijous, 1 de novembre del 2012

Anem a fer pedagogia del quilòmetre 0


El temps ens passa molt acceleradament, passa volant, solem dir, però l’enciam del Maresme o la tomaquera del Vallès no en saben de presses, ni un ni l’altre han estat pensades per ser “ferraris” a diferència d’alguns germans seus d’altres contrades.

Algunes hortes d’Osona o La Garrotxa inclús van a la velocitat del cargol, això si del seu fruit primer de tot en disfruten els nostres sentits, les papiles gustatives, el nas, els ulls, les mans i també les orelles tot escoltant el pagès enamorat de la seva feina, després les butxaques de comerç just i al final el client de botiga o de restaurant satisfet per haver satisfet el seu estómac o el seu nou redescobriment dels productes de proximitat altrament dits de quilòmetre  0.


Què ens ha passat als catalanets i catalanetes? doncs que en una gran part i fruit de les noves modes, hem redescobert els horts dels voltants de casa i si abans presumiem de tenir no sé quins productes foranis, ara un bon centre de taula amb productes de proximitat i a poder ser ecològics donen de si tant com les modes dels gintonics. Tant és el seu aspecte, ja que tothom sap que les verdures “eco” no són tant perfectes, ho seran, temps al temps, com la gama de colors “Mercabarneros”. Us aposto que l’any que ve la moda serà el tipus de tomaquera que cadascú tindrà al jardi amb mètode ecològic i llavor de no sé quin avi i ai del que no en sàpiga que quedarà en el ridícul més absolut.

Bé, està bé, som així i hem de reconèixer que no som el colmo de la originalitat i d’aquí esdevé la paraula pedagogia ja que ara és bon moment per executar-la intentant que tot plegat no sigui una moda a l’estil rissotto, sushi, vichyssoise, coulant, tiramisú i tants altres, sinó un nou estil de fer les coses i començant per fer pedagogia del km 0 per fer d’aquest un principi en l’alimentació d’aquest pais, a la fi hi guanyarem tots, el pagès que veurà uns preus molt més d’acord amb la seva feina, es crearà riquesa al sector rural, neorural, ecològic i biodinàmic, una sortida professional per molt joves compromesos amb el medi ambient que hi veuran oportunitats per fer de pagesos, d’agrobotiguers, de distribuidors, de celleristes, ramaders, forners, formatgers i altres artesans (quina paraula tant mal utilitzada) amb el segell de producte proper i amb tots complements que milloraran el seu resultat final. Una nova manera d’entendre el comerç de producte fresc sovint monopolitzat per Mercabarna, un mercat que ja no entén de biodiversitat, només de tones i tones i per tant lluny de les micro-produccions locals que no tenen ni volum ni possibilitat d’arribar-hi.

Segurament s’hauran de crear noves xarxes de distribució on la figura de l’intermediari gairbé desapareix i on el compromís proveïdor-client inclou la manera de fer arribar a cada porta el producte desitjat, potser recuperar la figura del recader d’abans qui per un mòdic preu feia la ruta intercomarcal com laVic-Olot, o Vic-Manresa i a cada poble deixava o recollia mercaderia no com ara que de vegades per un paquet han de venir amb un camió desde el Vallès fins Cantonigròs, això si que no és sostenible de cap manera.

De tots aquests canvis, si que n’ha de quedar alguna petjada important,que d’una vegada ja formi part del dia a dia del món alimentari d’aquest pais. Restaurants, botigues, parades de mercats setmanals, mercats municipals, cuines d’escola, casals d’avis, cases de caritat (els HOSPITALS, amb majúscules, també que són el paradigma del mal menjar d’aquest pais) tots ells s’han de poder beneficiar altra vegada dels avantatges que això els comporta.

Jo no vull caure en el parany de fer notar els anys que fa que ho practico, jo vull ensenyar que ara és la nostra oportunitat d’estimar el que ens envolta ja que els habitants d’aquest petit pais hem tingut sempre la mania d’estimar més el de fora que el de casa, però com moltes altres coses que ara mateix estan succeïnt, li estem donant la volta i això sí que és noticia.

Benvinguts cargolins !!!!

Ignasi Camps – cuineret -            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada