divendres, 21 de juny de 2013

Hàbits alimentaris de nens i nenes

Avui permeteu-me que uneixi les meves dues professions per parlar-vos d'un tema crec força important, per l'ara i pel futur: l'alimentació dels nens i les nenes.

Ja fa temps vaig parlar del què i per què al restaurant no hi tenim menú infantil; així que no voldria caure en la duplicitat d'arguments i, si algú no se'n recorda, pot tornar-lo a llegir, comentaris i respostes inclosos, que crec van ser força interessants.

Ara el tema va més enllà del propi restaurant, i s'endinsa en l'esfera dels hàbits alimentaris.

Primer de tot analitzem el concepte hàbit. S'entén com a hàbit, una acció quotidiana, que es repeteix de forma sistemàtica en el nostre dia a dia i que requereix poca atenció per part nostra un cop ja s'ha convertit en hàbit i que si no el duem a terme, el trobem a faltar. Posem un exemple: rentar-se les dents: en un principi costa, fa mandra, no en sabem, molesta, és un "pal", etc, etc, etc...però un cop s'ha convertit en un hàbit, el dia que no podem fer-ho, ho trobem a faltar, estem incòmodes i inquiets.

Què tenen a veure les dents amb el menjar? En realitat molt més del que ens podem arribar a pensar, ja que l'alimentació també és un hàbit; és a dir, és una activitat quotidiana, que fem de forma automatitzada i que si no ho fem la trobem a faltar (quina gana, no!!!!!!).

En el cas que ens ocupa (hàbits alimentaris en els nen i les nenes) la importància d'ensenyar bons hàbits és elemental, ja que si de ben petits els interioritzen correctament i amb bones pautes, ja mai més hi haurem de pensar, ja tindrem la feina feta i ens podrem dedicar a altres aspectes de l'educació dels nostres fills/es.

La gran pregunta és: com es fa? Bé, la resposta no és gens senzilla...però si que la podem analitzar una miqueta.L'adquisició d'hàbits és un procés d'aprenentatge en el que la imitació hi té molt a veure. És a dir, si els pares i mares tenen uns hàbits alimentaris sans, els nens aprendran el mateix i voldran imitar-los; en una casa on no es menja gaire fruita, els nens no acostumen a menjar-ne; allà on cadascú menja al seu ritme i on vol, els nens no sabran seure a taula correctament; si mirem la TV mentre mengem, la conversa, el goig de l'àpat i el fet social de reunir-nos al voltant d'una taula no l'aprendran fàcilment. És a dir, no podem demanar als nostres fills, allò que nosaltres mateixos no fem. Així de senzill.

Per altra banda ensenyar una bona alimentació requereix un esforç. A vegades pensem que com que és una cosa que han de fer cada dia i vàries vegades, si no fan, estaran a disgust (passem gana i això no agrada), ja ho aprendran...amb el temps.... Doncs em sap greu, però el temps en aquest cas no ens ajuda gaire, ans al contrari. Quan em refereixo a esforç, no vull dir barallar-nos cada àpat, ni convertir els dinars i sopars en un suplici, només faltaria, és un fet familiar i social del qual hem d'aprendre a disfrutar en companyia.
La clau està en la convicció amb la que fem les coses. Si estem convençuts del que demanem i nosaltres mateixos donem exemple del que estem demanant, no hi haurà lloc a disputes.
No hem de fer que els nens mengin de tot i en quantitat (no parlaríem d'hàbit sinó d'obligació) tampoc ho fem nosaltres (o hi ha algú que no tingui cap mania i que li agradi absolutament tot?); evidentment cada persona (els nens són persones en gran evolució) tenim els nostres gustos i preferències (i que per molts anys sigui així i poguem diferenciar-nos els uns dels altres !!!! ) ; el que hem d'ensenyar és a provar i tastar, això si que és un hàbit, això si que ens donarà l'oportunitat de saber per nosaltres mateixos si ens agrada o no i decidir si l'incorporem als aliments "per repetir" o als de "millor no repetir". El temps ens ajudarà a que el nostre paladar evolucioni i cada vegada hi hagi més elements a la casella de "per repetir", ja que hi ha gustos que pels pal·ladars infantils resulten massa forts o picants  o àcids, etc...

Bé, deixem aquí la primera part d'aquest post, que ja m'ha sortit massa llarg pel que jo volia. El proper dia seguirem , ja que encara no hem parlat de l'actitud i de la cuina....uf, quina feinada....

S'accepten comentaris.....

Salut !!!

Laia.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada