dimecres, 27 de gener del 2016

200 dies de ràdio, poetegem de collita pròpia

Quan vaig començar a Ràdio Vic amb Cuina de Debò i em van deixar fer, vaig pensar que ja tinc una edat per deixar-me anar un xic i així ho he fet fins aquesta setmana; després de fer una repassada al mercat i els horts de la comarca, hem parlat d'un producte, de la seva cuina i les seves propietats, amb què el maridarem, una recepta i encara hi havia temps per desenvolupar un petit diccionari gastronòmic actual, també els restaurants d'Osona han tingut protagonisme, els consells i trucs, la música i aquestes quatre poesies com les que podreu llegir, penso que divertides. M'agrada saber que sóc capaç de pensar i rumiar en cuina d'aquesta manera... que disfruteu !!

a l'ou de reig...

l'ou de reig que has trobat aviat l'has d'haver menjat
i si ets ben parit també aviat l'has de haver paït
el bolet vol seny i astúcia
i necessita humilitat i prudència
no et confonguis de bolet
o no tornaràs mai al mateix indret

a l'albergínia...

d'una albergínia blanqueta et faria una truiteta
d'una de ratllada et faria una graellada
d'alberginies negretes et faria sopetes
i d'una de morada et faria una bona cassolada

el rovelló...

rovelló, rovelló
a mi m'agrada quan ets mamelló
per això et diuen botó
i alguns et donarien un petó
rovelló de muntanya
dones molta canya
rovelló de la plana
no ens fas passar la gana
rovelló, rovelló
a mi m'agrades quan ets mamelló

a la patata del Bufet...

qui té unes patates del Buffet
i ha aconseguit també algun bolet
pot fer una truiteta o un remenat
que segur que de ben tip estarà manat
però si us agraden més les sopes de cullera
poseu l'olla al foc, patates i buideu la nevera
i si han de ser patates bullides amb pell
no les facis tu dona, recoi, que les faci ell !!

els moniatos...

moniato a la tardor
vitamines al sarró
si els acompanyes amb castanyes i panellets
vora el foc ens haurem de posar els pitets
beure una garnatxa ben bona
ens farà passar una bona estona
i si les galtes se us posen vermelles
vigileu que les properes seran les orelles

a la castanya...

dona doneta, la castanya del Montseny
s'ha de tastar amb força seny
si les tasteu torrades
que no siguin corcades
i si les mengeu bullides
que no us facin presumides
i compte amb als nois que us facin ganyots
recoi, doneu-los força castanyots

a l'arròs...

xinos, japonesos, americans, francesos, catalans i fins i tot alguns esquimals
mengem arròs com animals
renoi ens agraden a la cassola, a la paella i també bullits
així en som de ben parits
però no us descuideu de posar-hi sal i pebre
o us escridasaran els del Baix Ebre
i per acabar afegiu un xic de bacallà
i més bé no hi podreu anar

a l'ou ferrat...

ai ou ferrat
mira com he quedat
mitja dotzena he endrapat
i això que algun ha sortit salat
ja li pots posar cansalada o pa torrat
que no hi ha manera de fer bondat
i si a sobre el vi em fa anar més trempat
ai ai ai, ou ferrat
que a gust que m'he quedat

a les carxofes...

carxofa,  carxofeta
bona i barateta
tant se val que siguis de Navarra
la del Prat té més barra
la pots fer bullida i fregideta
a la brasa o arrebossadeta
si la menges amb romesquet
aniràs més de dret
i si el dia pinta de pluja o vent
una sopeta de carxofes i pernilet et farà penitent
així que ja veus, vés per on la carxofa carxofeta
t'ha fet passar una bona estoneta

a les sopes...

qui menja sopes se les menja totes
sopa d'all o de farigola
posa-li tot allò que vola
sopa de peix, sopa de carxofes
amb totes et guanyaràs les garrofes
però si la fas de tòfones
t'hi deixaràs totes les pessetones
i tot acabant  per Nadal fes escudella amb carn d'olla
i remulla-ho tot amb una bona bombolla

a les cols i el trinxat ...

Una col, dues cols, tres cols
aneu a deixar els petrecols
seieu a taula i mengeu trinxat
segur que quedareu en bon estat
si porta cansalada
haureu de fer migdiada
però si porta bull negre i all
ja cal que aneu a fer un bon ball
col bullida, col rostida
de la cassola a la taula seràs sempre ben parida

els calçots...

calçot, calçot,
el teu origen és ben pagesot
ben sucat amb romesquet
et farà anar ben dret
si no els menges amb botifarra
tothom dirà que tens molta barra
però si els vols amb tallet
que sigui de bon xaiet
i entre glop i glop de vi
fes la bacaina sota el pi
que entre el romesco, el calçot i la crema cremada
tindràs una digestió ben sucarrimada

el pollastre...

hi havia una vegada un pollastret
que vivia a Ullastret
i tenia un culet tant estret
aixeret i boniquet
que les gallines hi anaven de pet
i quan es va fer gall de tot el corral
ja no hi va haver moral
dotzenes de pollets
hi anaren ben drets
hi havia una vegada un pollastret
que vivia a Ullastret

a la tòfona 1

tofoneta, tofoneta
on te vas tu tant neta
vaig a la paradeta
de la meva tieta
al mercat d'aquesta setmaneta
com que faig tant bona oloreta
tots m'hi volen per posar a la seva cassoleta
em sento una mica bruixeta
per poder néixer tofoneta
i  fer feliç al tiet i la tieta

a la tòfona 2

quan la tòfona envaiex l'estança
se m'obre una llum d'esperança
l'àpat serà delicat
i segur que molt tofonat
deixo que el seu flaire dolç i natural
em faci sentir més plural
tant diplomàtica és la tòfona?
Tant que mai m'abandona
primer, segon, les postres i xampany
i així any rera any
tòfona, tòfona d'hivern
que el teu poder sigui sempre etern

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada