El
dilluns passat varem anar a S’Agaró, on es feia una presentació i cata de vins
“naturals”. Aquesta, dels vins naturals, és una tendència que està agafant
molta força entre la majoria de sommeliers d’aquest país. Com totes les modes,
també hi ha detractors d’aquest moviment i nou estil de fer vi. Bé, de fet, no
és un nou estil de fer vi, sinó la recuperació de la natura com a eina
principal per fer vi; deixar que sigui el propi fruit, sense cap afegit extern,
el que expressi tota la seva potencialitat; el bon fer és l’únic acompanyant.
No us explicaré gaire més coses de caràcter tècnic, ja que jo ni sóc sommelier
ni porto prous anys en l’ofici com per donar explicacions ni molt meys lliçons
a ningú. El que si que puc explicar són les meves sensacions i percepcions.
Ja ens
veieu, a l’Ignasi i a mi agafant una copa cadascun i...apa som-hi!! Que el dia
es farà curt !!! I comences a mirar (primer sempre mirem) la gent que hi ha, el
cellers, els vins i/o caves i/o champagnes,...i ens decidim a tastar alguna
cosa. El que primer perceps és que, qui hi ha al darrera és qui fa el vi (pot
semblar una tonteria, però hi ha llocs que el que hi ha al darrera és el
comercial de la marca, el director general o el directiu que pertoqui, però no
el que trepitja les vinyes i es trenca l’esquena en cada cep); i en canvi, aquí
perceps amor per la vinya, per la feina ben feta i, sobretot, pel seu resultat.
Als seus detractors els tomba la gama de flaires diferents que tenen aquestos,
ells en diuen pudor a goma cremada, però a nosaltres i a molts ens demostra la
biodiversitat que pot arribar a tenir cada vi en comptes de la uniformitat dels
vins convencionals, això és com la medicina tradicional i les medicines
alternatives si treballessin juntes segur que hi guanyariem tots, doncs amb el
vi exactament igual.
Quan ja
portes alguns vins tastats, és el moment de posar alguna cosa sòlida a
l’estómac, ja que si no....(en fin, no cal explicitar més que d’experiència
tots en tenim...). Just al costat d’on es feia la cata, es va fer
paral·lelament una presentació de productes artesans: formatges, pa de Triticum
i embotits. I ves quina casualitat que el que portava els embotits era en Jordi
Vilarrasa d’Olot !!! Ara si que ja hi erem tots, vem pensar. Hi havia en Jordi
i la seva dona darrera el taulell, oferint els seus productes a qui s’hi
acostava i explicant el què, com i per què del que podien provar-hi, la
botifarra de la perola amb múrgules, insuperable. Com que tenien molta feina (lògic
i normal), vem anar a fer una visita als formatgers, entre ells en Martí del
Mas Alba (formatges de cabra de llet crua i bons, molt bons allà on van).
Passat
el boom de la gentada, és quan pots enraonar més de tu a tu amb ells i podem
comentar la jugada de com ha anat el dia. Llàstima de no parlar bé el francès
perquè hi havia uns quants celleristes del Rosselló i Les Corberes que ens hi
hauriem entaulat i tot, el resum del que parles, és el per què del títol del
post (algú potser s’estava qüestionant què té a veure tot això amb el títol que
li han posat...?): Quan t’estimes el que fas, intentes fer-ho amb el millor
producte i buscant la màxima qualitat (i no la màxima rentabilitat...), el
producte ho reflecteix. I no hi ha millor recompensa que la pròpia gent et
vingui a trobar i et digui: feia anys que no provaba un (embotit, formatge, vi
o plat) com el que m’has donat; m’ha fet recordar el que menjava quan era petit
i teniem o feiem a casa !!! Aquest reconeixement és el que no té preu; si que
les guies gastronòmiques, o els crítics, o el món mediàtic en general té el seu
reconeixement i és important (no siguem hipòcrites), però aquells que fem i fan
les coses bé pel plaer de fer-les bé, no hi ha guia gastronòmica ni crític que
superi la satisfacció d’això tant petit però autèntic i real a la vegada.
Gràcies,
de debò, a totes aquestes persones anònimes que amb el seu paladar i
reconeixement fan que seguim tots plegats amb ganes de fer bé les coses.
Fins la
propera,
Ignasi
i Laia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada