divendres, 9 d’agost del 2013

Opinió o Crítica // Dret o Respecte

Avui amb aquests post, potser tiro pedres sobre la nostra pròpia teulada, però en els últims dies hem tingut experiències personals i de companys que ens han fet reflexionar sobre un tema que ara està de moda i que potser no tots hi hem parat prou atenció tenint en compte la importància i rel·levància del que significa.
Em refereixo a les opinions o crítiques a les diferents xarxes socials que els usuaris llencem sobre tot tipus de serveis, locals, productes o el que sigui d’exposició pública. Opinar és un dret, i amb això hi estem d’acord; el llindar complicat sorgeix quan, per una banda aquesta opinió es fa en un espai públic on molta gent hi té accés, i per altra banda, quan els criteris que fonamenten aquesta opinió són, tot sovint, únicament subjectius.
Darrera d’un producte, sigui del tipus que sigui, hi ha un esforç, energia, temps i il·lusió dipositades per una persona. El resultat de tota aquesta energia i esforç no pot ni hauria de satisfer a tothom, ja que com a representació de la pròpia personalitat, no podem agradar a tothom. Però ja el fet de pensar que algú hi ha dedicat un esforç, cal i mereix un respecte.
El respecte, entenc jo, tenint en compte la intencionalitat del producte, el sentit la persona que l’ha realitzat li ha volgut donar i el context en el que es dóna. I deixant clar que és una opinió personal, ja que és diferent dir: “no m’ha agradat” a dir “no és bo”.
Hem de pensar que l’efecte de les xarxes socials és inmesurable; no és el mateix dir a un amic (o a 10) que no t’ha agradat una cosa, que posar-ho en un bloc, al facebook o al twitter, ja que no controlem l’abast i la repercussió del nostre comentari. Tanmateix, en una conversa, hi ha el dret a la rèplica i a donar explicació sobre el que s’està opinant, amb la possibilitat de convèncer i fer entendre el per què de tot plegat.
Està clar que sempre i en tot hi ha aspectes a millorar, i si no es diuen no podrem corregir i evolucionar cap endavant; gràcies a la crítica l’evolució és possible i no seriem on som si algú no ens hagués criticat alguna vegada. Però, si us plau, fem una crítica justa, seriosa i amb fonament, per tal de poder aplicar millores concretes.
Com cada any, ja ha arribat l’estiu, i tota cuca viu.
Salut!!!

Laia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada