hola familia, aquest es el meu granet de sorra per col.laborar a fer popular la cuina amb tòfona, un producte de sota terra a casa nostra, un producte Km0, el nostre tresor negre ha de presidir les taules de moltes cases però no cal que sigui en quantitat sino en qualitat... jo us donc una petita guia, aprofiteu-la i no us fondrán la Visa !! vinga devantal i cap als fogons....
La
tòfona a la cuina
amb 100 grams
de tòfona que al mercat podem arribar a pagar de 50 a 80 € ens
dóna per fer un àpat per 6 persones com a mínim.
Ara, per una
banda, posem part de les tòfones, 85 grs., en un recipient hermètic
amb dues dotzenes d'ous ben frescos durant un parell de dies, mínim,
a la nevera perquè s’impregnin del flaire tant penetrant que
deixen anar ja que l'ou al ser porós i actuar d'esponja adquireix
aquest aroma. El mateix farem amb les altres tòfones, uns 15 grs.,
les posarem en un altre recipient hermètic amb mig quilo d'arròs
Bomba i també a la nevera.
a partir d'això farem el menú següent:
mantega
fresca de tòfona
ou
ferrat amb crema de patata del Bufet amb tòfona
arròs
de carxofes i ceps amb tòfona
botifarra
amb tòfona amb peres de Puigcerdà,
garnatxa i herbes del pais
crema
de Sant Josep amb tòfona
mantega
fresca de tòfona
una pastilla
de 250 grs. de mantega fresca Ato o Cadí
un pessic de
sal marina del Delta o de Mallorca
10 grs. de
tòfona
trossegem la
tòfona ben petita, deixem la mantega a temperatura ambient fins que
s'estovi i amb una forquilla ho barregem tot plegat amanint al gust
amb la sal. Ho enmotllem i deixem reposar 24
hores mínim i servim amb torradetes
ou
ferrat amb crema de patata del Bufet amb tòfona
ingredients x 6
persones
6
ous tofonats
1
quilo de patates del Bufet blanc
20
grs. de tòfona per la crema i els ous ferrats
1
tassa de cafè de nata líquida de llet de vaca
sal
gruixuda
oli
d'oliva suau
Pelem
les patates, les escapcem i posem a bullir en un pot just amb l’aigua
que tapi, un cop bullides afegim tots els ingredients: les patates,
una mica de tòfona, l’aigua de cocció, la nata i un xic de sal i
pebre dins la thermomix o similar fins que aconseguim la textura de
crema i ho emplatem ben calent.
Per
altra banda anem fregint amb força oli d’oliva els ous vigilant
que ens quedin ben petits i rodonets, els anirem posant per damunt de
la crema de patata, anirem llescant la tòfona i ho amanirem amb
l’oli calent dels ous i un xic de sal gruixuda.
Arròs
de carxofes i ceps amb tòfona
ingredients
x 6 persones: 6 carxofes
6
ceps mitjans frescos o congelats
500
grs. d’arròs Bomba de Pals amb tòfona
1
litre de caldo bó d'escudella, pols de cep
oli
d´oliva verge suau i 20 grs. de tòfona
Peleu
les carxofes, les talleu pel mig dues vegades i els hi treieu la
pelusa. Les talleu a làmines i confiteu a foc lent, un cop cuites
les reserveu. En el mateix oli feu el mateix amb els ceps que també
haureu laminat. Un cop confitats ho ajunteu tot i treieu l’excés
d’oli. Ho sofregiu tot plegat amb l'arròs tofonat. Poseu
el caldo al vostre gust si ho voleu més o menys sec, els polvos de
cep, la tòfona ratllada i salpebreu, deixeu a foc fort 10 minuts i 7
minuts al forn a 200 C. Millora molt si està fet en una paella de
ferro
botifarra
amb tòfona amb peres de Puigcerdà,
garnatxa i herbes del pais
ingredients
x 6 persones
1
quilo de botifarra de tòfona (30 grs. de tòfona)
3
peres de Puigcerdà
un
polsim de sucre integral
Oli
d’oliva, un got de garnatxa i un toc d'orenga o farigola
Pelarem
i tallarem les peres en quatre trossos i les posarem en una cassola
de fondo gruixut amb un raig d’oli d’oliva, les courem
destapades, quan es comencin a daurar s’hi afegeix la garnatxa, un
polzim de sucre integral, les herbes i deixa reduir.
Posarem
la botifarra a coure en una paella i la fem daurar sense coure-la del
tot. Seguidament la treurem de la paella i la incorporarem a la
cassola amb les peres caramel·litzades. Ho taparem uns minuts perquè
es faci una mica de condensació per obtenir un suquet que acabarà
de coure la butifarra.
Opcionalment
si ens queda poc caramel·litzat es pot gratinar uns minutets.
crema
de Sant Josep amb tòfona
ingredients
per 6 persones
1
litre de llet fresca
10
rovells d'ous tofonats
180
grs. de sucre
30
grs. de midó
20
grs. de tòfona fresca, 1 pell de llimona i 1 branca de canyella
bullim
3 parts de llet amb la tòfona sencera, la pell de la llimona i la
branca de canyella, deixem reposar-ho uns minuts
barrejem
amb una espàtula els rovells i el sucre fins que quedi una pasta.
Deixatarem
el midó amb l'altra part de llet en fred que haurem fet.
Treiem
la tòfona de la llet i la piquem ben petita.
Posem
la llet al foc de nou i li afegim els rovells, el sucre i el midó
amb la llet, quan comenci a trencar el bull es treu ràpidament i es
passa per un colador amb l'ajut d'una èspatula i s'hi dona un cop de
minipimer pels grumolls. Per últim hi afegim la tòfona trossejada i
deixem refredar una mica. Tot seguit li afegim sucre pel damunt i ho
cremem
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada