dissabte, 24 de gener del 2015

com fer un àpat amb tòfona per sis persones sense que set fongui la Visa....

hola familia, aquest es el meu granet de sorra per col.laborar a fer popular la cuina amb tòfona, un producte de sota terra a casa nostra, un producte Km0, el nostre tresor negre ha de presidir les taules de moltes cases però no cal que sigui en quantitat sino en qualitat... jo us donc una petita guia, aprofiteu-la i no us fondrán la Visa !! vinga devantal i cap als fogons....
  
La tòfona a la cuina

amb 100 grams de tòfona que al mercat podem arribar a pagar de 50 a 80 € ens dóna per fer un àpat per 6 persones com a mínim.
Ara, per una banda, posem part de les tòfones, 85 grs., en un recipient hermètic amb dues dotzenes d'ous ben frescos durant un parell de dies, mínim, a la nevera perquè s’impregnin del flaire tant penetrant que deixen anar ja que l'ou al ser porós i actuar d'esponja adquireix aquest aroma. El mateix farem amb les altres tòfones, uns 15 grs., les posarem en un altre recipient hermètic amb mig quilo d'arròs Bomba i també a la nevera.

a partir d'això farem el menú següent:

mantega fresca de tòfona
ou ferrat amb crema de patata del Bufet amb tòfona
arròs de carxofes i ceps amb tòfona
botifarra amb tòfona amb peres de Puigcerdà, garnatxa i herbes del pais
crema de Sant Josep amb tòfona

mantega fresca de tòfona

una pastilla de 250 grs. de mantega fresca Ato o Cadí
un pessic de sal marina del Delta o de Mallorca
10 grs. de tòfona
trossegem la tòfona ben petita, deixem la mantega a temperatura ambient fins que s'estovi i amb una forquilla ho barregem tot plegat amanint al gust amb la sal. Ho enmotllem i deixem reposar 24 hores mínim i servim amb torradetes

ou ferrat amb crema de patata del Bufet amb tòfona

ingredients x 6 persones
6 ous tofonats
1 quilo de patates del Bufet blanc
20 grs. de tòfona per la crema i els ous ferrats
1 tassa de cafè de nata líquida de llet de vaca
sal gruixuda
oli d'oliva suau
Pelem les patates, les escapcem i posem a bullir en un pot just amb l’aigua que tapi, un cop bullides afegim tots els ingredients: les patates, una mica de tòfona, l’aigua de cocció, la nata i un xic de sal i pebre dins la thermomix o similar fins que aconseguim la textura de crema i ho emplatem ben calent.
Per altra banda anem fregint amb força oli d’oliva els ous vigilant que ens quedin ben petits i rodonets, els anirem posant per damunt de la crema de patata, anirem llescant la tòfona i ho amanirem amb l’oli calent dels ous i un xic de sal gruixuda.

Arròs de carxofes i ceps amb tòfona
ingredients x 6 persones: 6 carxofes
6 ceps mitjans frescos o congelats
500 grs. d’arròs Bomba de Pals amb tòfona
1 litre de caldo bó d'escudella, pols de cep
oli d´oliva verge suau i 20 grs. de tòfona
Peleu les carxofes, les talleu pel mig dues vegades i els hi treieu la pelusa. Les talleu a làmines i confiteu a foc lent, un cop cuites les reserveu. En el mateix oli feu el mateix amb els ceps que també haureu laminat. Un cop confitats ho ajunteu tot i treieu l’excés d’oli. Ho sofregiu tot plegat amb l'arròs tofonat. Poseu el caldo al vostre gust si ho voleu més o menys sec, els polvos de cep, la tòfona ratllada i salpebreu, deixeu a foc fort 10 minuts i 7 minuts al forn a 200 C. Millora molt si està fet en una paella de ferro

botifarra amb tòfona amb peres de Puigcerdà, garnatxa i herbes del pais
ingredients x 6 persones
1 quilo de botifarra de tòfona (30 grs. de tòfona)
3 peres de Puigcerdà
un polsim de sucre integral
Oli d’oliva, un got de garnatxa i un toc d'orenga o farigola
Pelarem i tallarem les peres en quatre trossos i les posarem en una cassola de fondo gruixut amb un raig d’oli d’oliva, les courem destapades, quan es comencin a daurar s’hi afegeix la garnatxa, un polzim de sucre integral, les herbes i deixa reduir.
Posarem la botifarra a coure en una paella i la fem daurar sense coure-la del tot. Seguidament la treurem de la paella i la incorporarem a la cassola amb les peres caramel·litzades. Ho taparem uns minuts perquè es faci una mica de condensació per obtenir un suquet que acabarà de coure la butifarra.
Opcionalment si ens queda poc caramel·litzat es pot gratinar uns minutets.

crema de Sant Josep amb tòfona
ingredients per 6 persones
1 litre de llet fresca
10 rovells d'ous tofonats
180 grs. de sucre
30 grs. de midó
20 grs. de tòfona fresca, 1 pell de llimona i 1 branca de canyella
bullim 3 parts de llet amb la tòfona sencera, la pell de la llimona i la branca de canyella, deixem reposar-ho uns minuts
barrejem amb una espàtula els rovells i el sucre fins que quedi una pasta.
Deixatarem el midó amb l'altra part de llet en fred que haurem fet.
Treiem la tòfona de la llet i la piquem ben petita.

Posem la llet al foc de nou i li afegim els rovells, el sucre i el midó amb la llet, quan comenci a trencar el bull es treu ràpidament i es passa per un colador amb l'ajut d'una èspatula i s'hi dona un cop de minipimer pels grumolls. Per últim hi afegim la tòfona trossejada i deixem refredar una mica. Tot seguit li afegim sucre pel damunt i ho cremem 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada