Slow Food, una filosofia a l'abast
Quan el Carlo Petrini em donava la
placa del Km 0 una pau em va envaïr per complert, portava uns anys
de dubtes amb aquesta filosofia tot i que aquest home sentir-lo a
parlar ja és arriscar-te a que et pugi el nivell de batecs del cor,
és un esverat de la paraula, sap comunicar inmillorablement i té un
carisma fora de dubtes, com altres éssers del món que fan el que
els hi agrada d'una manera compromesa...
Jo també m'agrada allò que faig i el
que és més important, m'agrada compartir-ho en espais on m'hi
sent-ho bé, com Osona Cuina, Trenquem el Cuc o Sant Xavier per
exemple.
Jo recordo fa alguns anys quan als
majoristes d'alimentació els hi explicava una història que la
majoria no entenien: “no gastem res enllaunat”, els hi deia, “tot
ho comprem fresc i ho transformem, perquè volem saber d'on ve allò
que fem”, jo crec que em devien veure com un marcianu... amb els
anys hem agafat amistat amb molts dels micro-proveïdors que
proveeixen la cuina de casa, darrera de cadascun d'ells hi una
història humana per explicar i donem alegria a petites economies
locals que d'altra manera aquests eurus marxarien a multinacionls
llunyanes. Si la meva aportació a aquesta economia és de 30, 40 o
50 mil euros anuals i ho multipliquessim per uns centenars
d'establiments a Osona en condicions de practicar-ho surten unes
xifres com per a mantenir molts petits productors de la comarca que
alhora també ens repercutiria en molts de nosaltres, és l'economia
local, aquesta que sembla que comença a treure el cap i fa canviar
d'opinió a molts que hi veuen la punta de l'iceberg d'un canvi a
nivell social, hauriem d'aconseguir la convivència entre les dues
maneres de veure l'alimentació, una la de petita escala i l'altra la
intensiva, sigui de pagesia o ramaderia.
Genial seria si poguessim recuperar el
petit productor de pagès, que pogués tancar cercles, amb el seu
hort, el seu bestiar i que amb aquest petit negoci s'hi pogués
guanyar la vida.
El que jo us exhibeixi aquesta placa a
l'entrada de casa és per fer oficial el que ja portem fent una colla
d'anys i espero sigui una porta d'entrada a gent compromesa
socialment que ens hi vegin amb els mateixos ulls, aquest aire fresc
que ens dóna ens permeterà donar peu a investigar altres proveïdors
que facin bons productes, prop de casa i a poder ser ecològics o
biodinàmics; els que veniu de ciutat heu de “xalar” amb tot el
que us fem aquesta colla d'arreplegats que som els de Km 0 i que
després ho expliqueu quan torneu, el món que vinculava a
l'ecologisme amb el hippisme segueix, però hi ha noves generacions
posades al dia que us aconseguiran fer sentir el mateix i si no,
feu-me cas, poseu un pagès a la vostra vida i us farà feliç.
Ignasi, el cuineret
Moltes felicitats, és justícia per la feina ben feta!
ResponElimina